Påskekrim 2016


Påsken er fremdeles en måned unna, men allerede begynner Freias lilla påskeeggpakker og sekspakninger med Kvikk Lunsj å dukke opp i butikkene. Om et par uker er de mest sannsynlig nesten gratis. Også Juritzens Påskekrim er nå i salg, og for andre år på rad har jeg med en novelle i antologien. Det er selvsagt stas. Og det hele er Nordahl Griegs skyld, om enn under pseudonymet Jonathan Jerv som også skjulte Nils Lie.

Påskekrim er nemlig mer eller mindre et særnorsk fenomen. I 1923 ble boken Bergenstoget plyndret i natt lansert med et særdeles kløktig reklamestunt lørdag før påskeuken. Forlaget smalt til med en reklame på Aftenpostens førsteside, og det på en sånn måte at leserne oppfattet det som en reell nyhetsartikkel. De trodde faktisk at Bergensbanen var plyndret! Heldigvis fikk det ikke like dramatiske konsekvenser som da Orson Welles dramatiserte H.G. Wells for lengst utgitte Klodenes kamp i 1938. Den gang skapte frykten for en invasjon fra verdensrommet panikk i New York. Likevel ble det skapt en nysgjerrighet som etter sigende førte til at mange assosierte påsken med krimromanen av Jonathan Jerv. I årene som fulgte ble assosiasjonen omgjort til en forventning og etter hvert en tradisjon. Påskekrimen var født, og ble raskt overført til radio og siden til TV. Jeg husker mang en god påske med Adam Dalgliesh og Hercule Poirot i en tid da dette var sjelden luksus med NRK-monopol. Serier basert på bøker av to britiske dronninger av klassisk krim, P.D. James og Agatha Christie.

Nå er altså Juritzens Påskekrim 2016 allerede i salg, en utgivelse som for lengst er blitt en tradisjon i seg selv. Også Juritzen Forlag gjorde et spennende markedsføringsstunt med selve forsiden til den første utgaven av antologien i 2009.

Forståelig nok assosierte mange forsiden med Kvikk Lunsj, som igjen ble assosiert med påske. Det gikk ikke upåaktet hen, og forlaget ble saksøkt av Kraft Foods. Tradisjonen fikk uansett en kvikk start, og grunnlaget for en ny tradisjon var lagt. Og nå er jammen jeg blitt en del av påskekrimtradisjonen, jeg også.


Fremhevede innlegg
Posts Are Coming Soon
Stay tuned...
Nylige innlegg
Arkiv
Søk på tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square