Hvor mange bøker har du skrevet?


Spørsmål jeg får #1

Jeg har fått mange gode spørsmål rundt det å skrive. Spørsmålet om hvor mange bøker jeg har skrevet er et av dem jeg burde kunne svare raskt og uproblematisk på. Det åpenbare svaret er enkelt: 1, en.

Men så er det selvsagt ikke så enkelt likevel, for det svaret tilhører egentlig spørsmålet hvor mange bøker har du utgitt?

Hvor mange bøker jeg har skrevet? Vel, la oss ta den ene det er mulig å få tak i på biblioteket og i bokhandlere, X. Manuset til X. var innom 6 forlag ett for ett over en periode på 4-5 år før boken stod i butikkhyllene. Noen av forlagene var det innom flere ganger, i ny versjon hver gang. Bare ett av forlagene refuserte uten konsulentuttalelse. Hele fire av forlagene viste stor interesse, og jeg valgte selv bort ett av dem fordi jeg ikke var enig i kursen de ønsket for manuset. Da Juritzen forlag mottok det, ønsket de å inngå et forpliktende samarbeid. Det gjorde det langt enklere å si OK da redaktøren foreslo at det var best å begynne forfra. -Skriv boken på ny er et utsagn det er ganske tøft å forholde seg til når man selv er ganske fornøyd med resultatet. Men så holder det ikke med ganske fornøyd, og da redaktøren var dyktig og forlaget hadde forpliktet seg, så var valget enkelt til slutt. X har altså vært på en lang reise fra det gjennomredigerte førsteutkastet fant veien til det første forlaget til det havnet i en helt annen versjon i butikkene flere år senere. Boken er skrevet på nytt fra grunnen av en gang og revidert et titalls ganger, selv om tittelen hele tiden lå fast. Har jeg da skrevet en eller flere bøker? Utkastene bygger på den samme grunnideen, men likevel er de totalt forskjellige. For enkelhets skyld så kaller jeg det likevel en bok. Dermed står svaret seg fremdeles.

Men så er det de andre da. To manus har jeg skrevet ut til fulle og sendt til noen få forlag uten å få dem gjennom. I dag har jeg ingen problemer med å se hvorfor. Jeg avskriver dem som læring. Øvelse gjør jo som kjent mester. Ett av manusene var til og med en forløper til X, med Njaal Natland i hovedrollen. Den boken vil aldri bli utgitt, men jeg har jo skrevet den likevel?

Jeg har også skrevet på et sideprosjekt de siste årene, sånn innimellom Njaal Natlands problemer. Dette manuset foreligger i et komplett førsteutkast, og jeg aner ikke om det noen gang blir utgitt, men jeg liker det selv, kanskje best av alle. Det er litt annerledes, og ikke ren krim. Jeg kommer absolutt til å prøve å få det antatt før eller siden, men kanskje ikke helt ennå. Kanskje skal det få ligge på PC-en og modne seg litt. Så kan jeg angripe det igjen med nye briller. Kanskje sender jeg det inn om ikke så lenge, kanskje sender jeg det inn om lenge. Jeg vet ikke.

Og endelig er det oppfølgeren. Den jeg får aller flest spørsmål om. Den vanskelige andreboken. Har du skrevet noe mer? Når kommer den? Handler den også om Njaal Natland?

Ja, den heter Blodørn, og redaktøren har den nå i noe sånt som versjon 7. Tre ganger har jeg begynt helt forfra med samme grunnide. Første gangen da jeg selv følte jeg var inne på et blindspor cirka halvveis, andre gangen i samråd med forlaget. Og fremdeles er det mye arbeid igjen, men når redaktøren begynner å gå ned på detaljnivå, da begynner det virkelig å dra seg til.

Ja, Njaal Natland er hovedpersonen også i Blodørn, og med et lite forbehold ligger den an til å komme i butikkene tidlig i 2017. Jeg tar ingenting for gitt før jeg holder boken, eller i det minste kontrakten i hendene ...

Så hvor mange bøker har jeg skrevet? En? Fem? Flere? Jeg vet sannelig ikke hva som blir det mest korrekte svaret. Det jeg vet er at jeg er ferdig med cirka en tredjedel av en tredje bok om Njaal Natland. Det vil si av førsteutkastet. Jeg aner ikke hvor mange ganger jeg må skrive den før jeg i det hele tatt vet om den noen gang blir utgitt eller ei. Men skrevet? Det blir den!

#spørsmåljegfår #skriving #krimlitteratur #HelgeThimeIversen

Fremhevede innlegg
Posts Are Coming Soon
Stay tuned...
Nylige innlegg
Arkiv
Søk på tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square